Kedvenc téli vendégváró ital nálunk a forralt bor. Illatos, fűszeres, gyümölcsös, kicsit édes, ízletes.. Nagyon jól esik egy ilyen forró, enyhén alkoholos ital a hidegről érkezőknek, de egy kellemes téli estén a lakásba gubózva is különleges kortyolgatni való. Szeretem elkészíteni a téli időszakban ezt az italt, de a kóstolókat sem hagyom ki a karácsonyi vásárokban. A fahéj és a szegfűszeg illata rabul ejt.. A receptem egyszerű, a főzési idő rövid, szóval bármikor gyorsan össze lehet dobni a szuper forró forralt bort. Meg is kívántad, ugye? 🙂
Nem szeretek túlzottan méricskélni főzés közben, sokkal inkább “érzéssel” dolgozni a konyhában, ami a forralt bor esetében is igaz. Kóstolás közben úgyis érzem mi hiányzik még belőle. Pár hozzávaló, az érzékszervek használata, és készen is van a forralt borunk. Az alábbi mennyiség kb. 8 bögrére elegendő.
Hozzávalók:
- egy üveg (0,75l) közepes minőségű száraz vörös bor
- ugyanennyi víz
- egy narancs
- egy citrom
- egész fahéj
- egész szegfűszeg
- cukor
Az első lépés, hogy felkockázom a narancsot és a citromot, ami azonnal mehet is a közepes méretű lábasba. Rászórok kb. három, négy rúd fahéjat, a vékonyabbakat félbe töröm, hogy még jobban kijöjjön az íze. Jöhet a szegfűszeg is, ebből elsőre jobb kevesebbet beletenni, és félúton, ha nem elég erős benne az íz, akkor még lehet hozzáadni. Jöhet a kristálycukor, majd az üveg bor, és ugyanennyi víz. Az egészet felteszem forrni, és időnként kóstolom. Ha túl erős az alkohol íz, akkor érdemes még vizet tenni hozzá, illetve tényleg mindent ízlés szerint alakítani. Több-kevesebb cukor, fűszerek, gyümölcsök. Van aki almát is tesz bele, nagyon izgalmas. És nem csak egész, de őrölt fahéj is mehet a borhoz a még intenzívebb íz elérése érdekében.
Az elkészült forralt bort legjobb azonnal, jó forrón fogyasztani, és mivel a gyümölcsök együtt forrtak a borral, szépen megszíneződtek, és átvették az édeskés fűszeres ízt. Nagyon finomak! 😛
Ennyi az egész! És az illat, ami a konyhában keletkezik, még másnap is érződik majd.. Nagyon hangulatos, és nagyon téli! Jó főzőcskézést Nektek is! 😉
Köszönöm, hogy a Kre.Art. oldalára látogattál!
Ha tetszett a bejegyzésem oszd meg másokkal is!
Ha csatlakozni szeretnél a facebook oldalamhoz, kattints a képre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: