Imádom a paradicsomot! Számomra -és talán sokak számára – a legfinomabb zöldség, és bármikor bármivel, bármekkora mennyiségben meg tudnám enni. Amint beköszöntött a nyár, és megláttam a csodaszép magyar gömböket a boltokban, függővé váltam és minden ételhez hozzápárosítottam a gyerekkori ízeket és illatokat idéző paradicsomot. A héten még megpróbálom feltankolni magam vele, és talán télire is megmentek majd valamennyit, savanyúság vagy esetleg lekvár formájában. Lehet, hogy merész ötletek, de jó érzés lenne eltenni egy színes darabot a nyárból a hideg hónapokra is..
Gyerekkoromban egy hatalmas kertes házban laktunk, és óriási veteményesünk volt a hátsó udvarban. Soronként, nagyapám által szépen gondozva növekedtek a finomabbnál finomabb zöldségek, gyümölcsök. Szőlőtőkék között az uborkák, saláták, répa és retek, paradicsom és borsó, eper és málna.. Na meg a szilvafa, meggyfa, körtefa, barackfa.. Igazi mennyország volt, így utólag belegondolva. Ki is használtam, hiszen csak annyi dolgom volt, hogy leszaladjak a kertbe, leszedjek egy termést, megmossam a kerti csapnál és már ehettem is. Nem kevés paradicsomlé csurgott le a könyökömön.. És nem kevés borsót pucoltunk meg a húgommal, amiket néha egy finom főzelék reményében hámoztunk ki ruhájukból, de volt amikor egyenesen a szánkba pakoltuk a kis zsenge szemeket uzsonna gyanánt. Sosem feledem azokat az élményeket.. Na de elég a nosztalgiából, inkább elmondom miért érdemes paradicsomot fogyasztani.
Mitől érdekes a paradicsom?
- a paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, nem is gondolnánk, de egyszerre növény és bogyótermés
- számtalan módon felhasználható: nyersen, aszalva, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, italnak
- legfőbb értéke magas likopintartalma – semmilyen más zöldség vagy gyümölcs nem tartalmazza akkora mennyiségben az antioxidáns hatású vegyületet
- rengeteg C-vitamin található benne, sőt ezen kívül 10-12 féle más vitamin is, például az A és B-vitaminok
- magas vitamintartalma ellenére, érdemes néha párolva vagy főzve fogyasztani, mert ebben a formában kétszer annyi likopin szabadul fel, így több értékes tápanyag kerül a szervezetbe
- már napi egy paradicsom is a szervezetünk javára válik, nagyjából ez az a mennyiség amiből a napi likopin szükségletünket be tudjuk vinni
(Likopin: vörös színű pigment, a paradicsom és más gyümölcsök – pl.: csipkebogyó, görögdinnye, grépfrút – ennek köszönhetik piros színüket. Erős antioxidáns (hatása a β-karotinénak kb. duplája), képes a szabad gyököket semlegesíteni, így védi a szervezetet például a rák kialakulásától.)
Gyógyhatása is ismert
- gyulladásokra kiváló, gombás betegrségekre is megoldást nyújthat krémek formájában
- rengeteg házi praktika van arra is, hogy a leégett vagy sebes bőrfelületen hogyan alkalmazzuk, például natúr formában, felkarikázva tehetjük az érintett területre, borogathatjuk
- a benne található likopin miatt erős egészségmegörző hatású, ugyanis bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét csökkenti
- napi szinten fogyasztva csökken a szervezetünkben az oxidatív stressz, így segít megelőzni a nem csak a fent említett daganatos betegségeket, de a szívbetegségek kialakulását is
- védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben
- jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól
- a népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve
Fogyasztani tehát mindenféle formában lehet és ajánlott! A nyári időszakban adott, hogy nyersen együk, de azért figyeljünk, hogy milyen zöldséget vásárolunk, ha termesztésre nincs lehetőségünk. Az igazi vitamindús paradicsomnak nagyon finom illata és szép piros színe van, és ránézésre is lédús és puha. A felfújt és halovány színű zöldségeket kerüljétek el..
Nagyon jó és finom étel a paradicsom grillezve és párolva is. Rengeteg főétel alapanyaga lehet a piros zöldség és nem csak a tányéron levő dekorációként, de akár köretként, számos formájában pedig (pl.: leves, sűrű szósz) akár önmagában is fogyasztható.
Nálam ezen a nyáron abszolút terítéken volt a paradicsom. Ettem hideg vacsihoz jól megsózva, halakhoz, húsokhoz nyersen, lecsóban minden mennyiségben, reggelihez, vacsorához.. De leginkább nyersen fogyasztottam és képzeljétek egy paradicsompalánta nevelésével is megpróbálkoztam. A gangon ápolgatom ugyan, de hatalmasra nőtt, és lett pár ici-pici szem paradicsomtermésem is a meleg hónapok előrehaladtával. Nem tudom, hogy túléli e a telet, de az biztos, hogy ha valaha kertes házba költözünk, a paradicsom lesz az első, amit majd a kertembe elültetek.
Mindent összevetve a paradicsom finom, szép és nagyon egészséges zöldség! Együk ameddig csak lehet!
forrás: wikipedia, femina
képek: pexels
Köszönöm, hogy a Kre.Art. oldalára látogattál!
Ha tetszett a bejegyzésem oszd meg másokkal is!
Ha csatlakozni szeretnél a facebook oldalamhoz, kattints a képre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: