Amikor először meghallottam, hogy létezik egy olyan sütemény, aminek lusta asszony a neve, nagyon mulatságosnak tartottam. Aztán mikor megtudtam miért nevezik így, még jobban meglepődtem.. Lehet úgy sütit csinálni, hogy a hozzávalókat szinte “egymásra dobálom”? Nos, drága apukám bebizonyította, hogy igen. Ő volt ugyanis az első a családban, aki elkészítette ezt a különös édességet, és attól fogva övé lett a vasárnapi desszert elkészítésének joga. De ezek már régi iskoláskorombeli emlékek, melyeket első saját lusta asszony rétesem íze azonnal visszahozott.. Nem túl bonyolult recept, az egyszerűség mániám következő darabjaként.
A receptet a mindmegette.hu-n találtam, és rögtön szimpatikus lett, szóval hamar eldőlt a fejemben: végre én is elkészítem ezt a sütit. Mindig félek, ha új receptet próbálok ki, mert hajlamos vagyok figyelmen kívül hagyni a megadott mennyiségeket – sok esetben felezem, harmadolom őket – és bizony néha nem várt eredmények születnek. Ez azért van így, mert általában két főre főzök, sütök és nem akarok túlságosan óriási adagokat produkálni. Szóval ebben az esetben is ez volt a helyzet, az egész receptnek a felét vettem. Így viszont pont belefértem egy kisebb tepsibe, és szerencsémre a sütim is egyben maradt, sőt, szuper finom lett!
Lusta asszony rétes túrósan, almásan
Hozzávalók (kis tepsire):
- 15dkg liszt
- 10-15dkg porcukor
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50dkg túró
- 5dkg vaj
- 1 nagy alma
- 2,5dl tej
- 2 tojás
- ízlés szerint mazsola
Elkészítése: a száraz anyagokat – liszt, porcukor, sütőpor, van. cukor – alaposan összekeverjük egy tálban. Vastagon kivajazott tepsibe szórjuk a felét, majd rámorzsoljuk a túró felét is, valamint a mazsolát. Az almát lereszeljük – ízlés szerint héjastul vagy anélkül – és rászórjuk a lisztes túrós alapra, majd jöhet a túró másik fele, végezetül a liszt másik fele is. Az egész művelet gyakorlatilag a hozzávalók rétegezéséből áll. A tejet összekeverjük a két tojással és szép egyenletesen ráöntjük az egészre. Végül vajkockákat szelünk a tetejére és mehet is az előmelegített sütőbe. Nagyjából 30-40 percet sül a sütink, de érdemes időnként “megnézni”, nehogy leégjen. Tálaláshoz porcukor, mazsola, esetleg lekvár is illik.
Az eredmény pedig mesés:
Gyorsan elfogyott… 😛
Köszönöm, hogy a Kre.Art. oldalára látogattál!
Ha tetszett a bejegyzésem oszd meg másokkal is!
Ha csatlakozni szeretnél a facebook oldalamhoz, kattints a képre!
30 ÉVE KÉSZÍTEM-Kiválló süti!!
ismertem, csináltam, ajánlom