Kre.Art.

Lusta asszony rétes nem csak lusta asszonyoknak

Amikor először meghallottam, hogy létezik egy olyan sütemény, aminek lusta asszony a neve, nagyon mulatságosnak tartottam. Aztán mikor megtudtam miért nevezik így, még jobban meglepődtem.. Lehet úgy sütit csinálni, hogy a hozzávalókat szinte “egymásra dobálom”? Nos, drága apukám bebizonyította, hogy igen. Ő volt ugyanis az első a családban, aki elkészítette ezt a különös édességet, és attól fogva övé lett a vasárnapi desszert elkészítésének joga. De ezek már régi iskoláskorombeli emlékek, melyeket első saját lusta asszony rétesem íze azonnal visszahozott.. Nem túl bonyolult recept, az egyszerűség mániám következő darabjaként.

A receptet a mindmegette.hu-n találtam, és rögtön szimpatikus lett, szóval hamar eldőlt a fejemben: végre én is elkészítem ezt a sütit. Mindig félek, ha új receptet próbálok ki, mert hajlamos vagyok figyelmen kívül hagyni a megadott mennyiségeket – sok esetben felezem, harmadolom őket – és bizony néha nem várt eredmények születnek. Ez azért van így, mert általában két főre főzök, sütök és nem akarok túlságosan óriási adagokat produkálni. Szóval ebben az esetben is ez volt a helyzet, az egész receptnek a felét vettem. Így viszont pont belefértem egy kisebb tepsibe, és szerencsémre a sütim is egyben maradt, sőt, szuper finom lett! 

Lusta asszony rétes túrósan, almásan

Hozzávalók (kis tepsire):

  • 15dkg liszt
  • 10-15dkg porcukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50dkg túró 
  • 5dkg vaj
  • 1 nagy alma
  • 2,5dl tej
  • 2 tojás
  • ízlés szerint mazsola

Elkészítése: a száraz anyagokat – liszt, porcukor, sütőpor, van. cukor – alaposan összekeverjük egy tálban. Vastagon kivajazott tepsibe szórjuk a felét, majd rámorzsoljuk a túró felét is, valamint a mazsolát. Az almát lereszeljük – ízlés szerint héjastul vagy anélkül – és rászórjuk a lisztes túrós alapra, majd jöhet a túró másik fele, végezetül a liszt másik fele is. Az egész művelet gyakorlatilag a hozzávalók rétegezéséből áll. A tejet összekeverjük a két tojással és szép egyenletesen ráöntjük az egészre. Végül vajkockákat szelünk a tetejére és mehet is az előmelegített sütőbe. Nagyjából 30-40 percet sül a sütink, de érdemes időnként “megnézni”, nehogy leégjen. Tálaláshoz porcukor, mazsola, esetleg lekvár is illik. 

Az eredmény pedig mesés:

Gyorsan elfogyott… 😛

 

Köszönöm, hogy a Kre.Art. oldalára látogattál!

Ha tetszett a bejegyzésem oszd meg másokkal is!

Ha csatlakozni szeretnél a facebook oldalamhoz, kattints a képre! 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dezső Kálmán says:

    ismertem, csináltam, ajánlom


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!