De írhattam volna címnek ezt is: “Házi Baileys krémlikőr készítése – negyedszerre. Mert bizony két hónapon belül negyedik alkalommal készül el ez a mennyei krémes ital. Gondolhatjátok mekkora sikert aratott! Régóta szerettem volna egy ilyen likőrt elkészíteni, de mindig azt hittem, hogy nagyon bonyolult és rengeteg időt igénylő feladat, szóval sorra lemondtam róla. Aztán karácsony előtt újra eszembe jutott a téma, és elkezdtem recepteket keresgélni. Hamar meg is találtam a számomra legjobbat, azt amit nem tartottam túl időigényesnek, a hozzávalóit könnyen beszerezhettem, és bár volt benne egy lépés, amitől nagyon féltem, hirtelen mégis elszántam magam és megalkottam életem első házi krémlikőrjét. Mindössze fél óra alatt! Én sem hittem el, hogy ennyi az egész, és amikor pár nap “érlelés” után kóstolásra került a sor, elkerekedett szemekkel pislogtunk egymásra kedvesemmel: “ez finomabb, mint az eredeti..!”
Hozzávalók kb. 1-1,5 liter likőrhöz:
Az alapreceptben 650ml-re voltak kiszámolva a mennyiségek, de én rögtön dupla adagot szerettem volna készíteni, de legalábbis 1 litert mindenképp. Emiatt kicsit másfajta – nagyjából dupla – arányokkal dolgoztam.
- 500ml habtejszín
- 1 dl tej
- 60g kristálycukor
- 2db 170g-os sűrített tej
- 1dl erős főzött kávé
- kb. 400ml kommersz whiskey
- vanília rúd vagy vanília aroma
Elkészítés:
Miután mindent a kezem ügyébe készítettem, első lépésként felforraltam a habtejszínt a tejjel. Amikor elkezd bugyogni azonnal le lehet venni a gázról, kicsit félre tenni. A második lépés a cukor karamellizálása volt, amitől őszintén tartottam. Próbálkoztam már ugyanis ezzel a folyamattal, de mindig balul sült el. Most viszont minden bátorságomat összeszedve, sűrű kevergetés mellett gyönyörű aranybarnára olvasztottam a cukrom. Mennyei illatok és nagy boldogság érződött a tűzhely mellett! A harmadik lépés az volt, hogy ebbe a forró karamellába szépen lassan, állandó kevergetés mellett belecsurgassam a felforralt a tejszínt. Ennél a lépésnél nem árt egy kis óvatosság, mert a két forró anyag összetalálkozása óriási gőzt eredményez, tanácsos messzebb hajolni, és vigyázni a kezünkre is. Ha összeért a két alapanyag, kevergessük még kicsit a tűzön, hogy szép sima legyen. (Nekem sajnos több alkalommal is összecsomósodott a karamell, de ha ti is így jártok ne ijedjetek meg, a további főzés során szépen fel fog oldódni.) Ezzel el is készült a likőr alapja, ezután már könnyű dolgom volt a negyedik lépéssel: belenyomtam a sűrített tejeket, majd a kávét, a szeszt és végül a vanília aromát. Állandó kevergetés mellett forraltam rajta még egyet, és amikor elkészültem, töltöttem is ki üvegekbe a csodás desszert italt. Amikor teljesen kihűlt, hűtőbe tettem és legalább két nap hűtés után fogyasztható is lett.
Tipp: amikor az üvegekbe töltjük a likőrt, érdemes azt szűrő segítségével tenni, mert így – megszűrve az esetleges karamella vagy tejszín csomókat – biztosan igazán finom krémes ital lesz belőle.
Tipp: minél többet áll a hűtőben a likőrünk, annál jobban összeérnek az ízek, annál krémesebb és finomabb lesz. Érdemes tehát kicsit türelmesnek lenni, akár 1-2 hétig is.
Tipp: nálam mindig nagyon besűrűsödött a likőr az állás során, és a tálalás idején elég nehezen folyt ki az üvegből. Viszont könnyen megoldottam: tejjel hígítottam az italt, ami semmit sem rontott, sőt könnyített is az ízén.
Ahogy írom az elkészítési folyamatot, és idézem fel a lépéseket, szinte érzem azt a csodás karamellás tejszínes illatot, ami a főzéskor belengi az egész konyhát. Szellőztetésre ilyenkor semmi ok! 🙂
Nálunk nagyon nagy sikere volt a házi baileys-nek, a család annyira elégedett volt, hogy szinte követelték a következő főzést. Így tartok ott, hogy ezen a hétvégén negyedszerre fogom elkészíteni a házi különlegességet. Próbáljátok ki, és szerintem ez után a recept után ti is úgy döntötök majd, hogy nem vesztek több bolti likőrt, mert ez bizony finomabb, mint az eredeti! 😉
Az eredeti receptet ITT találjátok!
Köszönöm, hogy a Kre.Art. oldalára látogattál!
Ha tetszett a bejegyzésem oszd meg másokkal is!
Ha csatlakozni szeretnél a facebook oldalamhoz, kattints a képre!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: